E ,TO SU BILI ROĐENDANI

Kad sam ja išla u osnovnu školu u Milanovcu, što je brat – bratu bilo u drugoj eri postojanja savremene civilizacije, hoću reći, u odnosu na pre-fast interent situacije, rođendani te i hrana tzv. Posluženje na rođendanima se nešto malo drugačije smišljalo, pravilo i slično.

Na primer, moja generacija i druge s kojima sam se družila nije nešto išla po igraonicama, torte bez HACCP sertifikata su potpuno bile okej i prihvaćene, jer zamisli sramote da tvoja majka napravi tortu sa živim jajima (ja i dalje ne znam na šta se misli!! Tako da — sramota!) te su nama su ugl. majke pravile torte raznorazne i to je bilo baš da prostite, kurčenje, ko će bolju tortu da napravi detetu, jelte, mali grad, vole majke da se mere po tome, a moja porodica je imala stvarnu prednost u toj trci jer ja imam babu vojvođanku koja ne samo da ume da umesi odličnu tortu već i da je ukrasi bolje od svih kejk bosova tada, a i drugu babu koja nije nešto vizuelni tip, al bogami veoma dobar kuvar – poslastičar.

U mom domu nije bilo naročitih turbulencija povodom odabira torte, uglavnom se oko prvog aprila većalo da li je bolje praviti gabon ili reformu gde je neka mešavina toga uglavnom pobeđivala, određena crna torta jer se fil stavlja i u koru. Majka je pravila uglavnom slani program, varijante onih poznatih ‘’eeee to su bili rođendani’’ sendviča sa tvitera koji i dalje sačinjavaju veliki udeo u mom ukupnom meniju tokom nedelje jer kidaju a šta kida ne treba ga menjati, nadam se da se slažemo.

E sad, dolaskom nekih stvari na tržište dilovanih recepata između majki u šumadijskom malom industrijskom čudu od grada, ali i pojavom Dezert poslastičarnice u obližnjem Čačku, stvari menjaju svoj tok i na ovale za torte neplaniralno dolazi jedan strah i trepet od torte. Kad je u Čačku (mislim?) krajem 90ih otvorena neka poslastičarnica Dezert, oni su imali taj top notch hit ”super tortu” koja je sadržala u korama jafa keks i naravno nisu delili recept jer ih je tačno bilo briga da to maltene svakome objašnjavaju ponaosob (a svi užasi naravno dolaze iz čačka ako pitate ikoga iz milanovca, npr. Dveri i Boško Obradović. Čoveče, koji li je stav Boška po pitanju super-torte, baš me interesuje).

Naše majke su volele tu poslastičarnicu koja ”nije ni prići” Brazil poslastičarnici iz tog vremena u GM-u (niti se nešto zadržala tu, ponekad mislim da sam je samo sanjala, imali su neki kup RIO koji je bio neka velika nemoguća misija za mene) a i zlatna jabuka ili ti Koljajić je old news (sad je zatvoren i pretvoren u radnju odeće za svečane prilike), pa su išle tamo, a i tad je Čačak bio omiljeno izletište Milanovčana što danas nije, hvala poreskim parama na autoputu.

Elem, da se vratimo na tortu.

Mame uvate štos, krenu da procenjuju šta ima u toj super torti kad je toliko super. I krenu masovno da repliciraju original, koji u svojoj superoći je bio dovoljno grozan da prosečna osoba bez dijabetesa instant dobije hiperglikemiju (is that a thing?).

Ali, deca obožavaju sugar rush gluposti, deca vole odvratne slatkiše sa slatkišima u sebi i majke šta će – prihvate se posla!

Kao i svaki, ovaj posao nije lak, ni ja ga ne volim, ali majke kreću u akciju. SUPER TORTA JE NA STOLU, deca su oduševljena, nakon parčeta torte, oni kreću u akciju od koje plupaju sve što se polupati da po kući, krenu da naručuju pesme s radio Dženarike, otac se nervira jer to sve neko treba da plati, opšta ludnica, onda pankreas valjda ipak dobije bitku sa unosem šećera kod malih anđela i oni se smire, prispava im se i onda odu svako svome domu. Međutim, sastav ove torte koji je u svom svom sjaju stvarao opšte ludilo kod dece, nikada nije jasno formiran pa vam ja prenosim varijante koje sam viđala, a svako ko nešto zna o ovoj pojavi neka mi da svoj insight.

Donji sloj je neki sunđerasti patišpanj da upije svu vlažnost ostalih slojeva, nešto kao temelj za paklenu građevinu ove torte; znate kako se to pravi, niste blesavi.

Sledeći tj. srednji sloj gradimo od šlag krema žutog ili braon (vanila ili čoko), a na njega veoma gusto stavljamo jafa keks.

Vrlo važna mantra dok gradite ovu kuću koja će vašu kuću srušiti je da sebi ponavljate:

Mora da bude gusto nabijeno, mora da bude gusto.

Jer će vam svakako biti gusto kad deca krenu da orvaju po kući.

Ako vam nije muka, čitajte dalje:

Zatim, kad smo jafa cakes (volim tu ironiju jer je jafa kejks – kejks kao torte, ali svi smo samo prihvatili da je ovo meta-torta) sabili da nema grama prostora između; sledeći sloj je opet taj krem, užasni penasti krem, pa zatim, kao izvinjenje za tu teksturu, dodajemo vanila puding jer što da ne, a onda se vraćamo starom asu, plazma keksu, koji može drobljen, može mleven, a može i ceo, brat bratu koga briga, svi vole plazmu. Ako vam nije muka, a izdržali ste dovde ovaj tekst o najnebitnijoj bitnoj pojavi na svetu…

Idemo dalje. Ima izvesna diverzija u kom dodajemo jedan izuzetno odvratan hibrid koji sam viđala. U trećem sloju, jer to mora da bude izuzetno slatka, gusta, nabijena i visoka torta, krem bananice koje sečete uzduž pa zatim > ravno slažete jer ćete ih posle u dekoraciju na vrh preko belog šlaga. E sad, imamo dve varijante zadnjeg, već sam se umorila, teško je biti imaginarno majka, mogu misliti kako je stvarno to biti.

U nekom sloju, dođe piškota, ali ne sama, ona je tvrda i ne služi ničemu, imamo najbolje rešenje za to. Deca vole sokove, pa ćemo da potopimo dosadnu, odvratnu piškotu u prekrasni žuti sok, fantu ili đus. Mmmmm malo kiseline na sve to, daj bre sve.

Šlag na tortu je stvarno šlag na tortu, možete da ga obojite odbojnim odvratnim neon bojama, možete da pospete sve one gluposti preko toga, možete da složite okolo viškove bananice ko tarabu.

Granica vaše kreativnosti je granica te torte.

Kako je ta šećerna bomba bila jako popularna, ja sam sve više bila tužna na tuđim rođendanima na kojima je ona iznošena pošto moj, sada veoma namučeni gastritični želudac, nije baš tolerisao taj kombo iako nisam odbijala em nije pristojno em volim odvratne, prerađene šećere.Na kulinarici ne postoji nikakav isti recept ove torte, ali sama činjenica da pod tim imenom recepti variraju i pogoršavaju se, jasno govori o kakvom hitu je reč.(ako možete da izdržite čitanje ovog teksta savetujem vam da jednom napravite ovu tortu)možda ne zažalite, ukusi su različiti.

p.s. sve torte na slikama podvedene su pod ”super torta” na kulinarici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Comments (

2

)

  1. Acko

    Najbolji tekst ikada!!!

    Like

  2. Emilija Dugic

    Tekst je genijalan!!!

    Like

%d bloggers like this: