Čola i Čoline pesme – nasumični komentari

Životna priča Zdravka Čolića: Šmeker zbog kog su devojke lomile izloge!  (VIDEO)
Kultni dečko svake jugoslovenke, ugledni primer moje majke kakvog dečka da nađe, čovek koji održi 4 koncerta prošle godine kao mladić, od 3 sata, večitno bez skandala, pristojni i šarmantni Sarajlija, primer vojnika jugoslovenske armije, srceparajući tenor.

Kod nas se davno ustalio kao kultna ličnost za generacije od 7 – 107.
Nije uspeo kao Dravco, ali bogami Zdravko je san svake mame i bake. Ne možete da mu osporite ništa. 


Pa, šta, nek se i farba.
Kad slušam random plejlistu pesama, obično bude ovaj redosled pa bih sada da dam brz osvrt na pesme koje nailaze.

Kao moja mati,
album Zavičaj

Kakav glup tekst, pisao izvesni Dino Dervišhalidović koji je očigledno bio žrtva nekog neskladnog braka roditelja, žao mi je zaista na tome, ali zašto ovakav tekst? 
Međutim aranžman, Nikša Bratoš, bravo. Ova pesma bi mogla da bude savršena da ste ostavili prilično idiotski refren, a drugi tekst.
Nažalost, verujem da je relatable ovaj tekst, koliko god da mi se to ne sviđa.

Zvao sam je Emili,
album Ti i ja, prvi album, 1975.

Srpske zvezde sa početka karijere - 3. deo! – Tračara
lepi vojnik, Zdravko Čolić

Kornelije Kovač mu je, bar po mom mišljenju, napisao najbolje pesme. Ova pesma ima začin neke hammond klavijature, za mene dovoljno. Čola se derendža vrlo prijatno, luta i blesav je, ima dugu kosu na omotu ploče, ma šta oćete više?

Noć mi te duguje,
album Okano

‘’Zbog tebe kucaću, lupaću ljudima na vrata / … / Reći će, opet je popio, vidi ga kako se ubio, opet je vrata poljubio.’’ 
‘’A ja pijan, a nisam popio…’’ Prilično memorable prelaz, korišćenje reči rusvaj, prilično dobro, pravi rusvaj, album Okano relativno dosadan, ali može da se vrti u autu ako imate slot za audio kasetu.

Moja draga,
album Čarolija

Jao ovaj spot, u bojama Rajfajzen banke. Tada sam stvarno pomislila propašće mi i Čola, šta ću bre posle da radim, kakav je ovo užas. Ali, ova pesma ima komparaciju koja je prilično jeziva sama po sebi, kaže ‘’pričam anđelima, liče mi na bebe’’. Šta to znači, može li da se čita u ikakvom smislenom kontekstu? Mislim da ne, džiberiš. 

Ej draga, draga,
album Da ti kažem šta mi je

Najseksi smooth album Čolić Zdravka, jedna od mojih sa liste top 15 Čolinih pesama za zbunjujuće emocije, zimi. Ideš po prvim hladnim danima u decembru Beogradom, prolaziš kroz prolaz na Terazijama, naravno – miriše opet pečeni kesten, sav si smoren, setiš se seksi saksofon verzije ove pesme – u redu si za 2 sata, pomiren sa sudbinom da draga može (da bude s tobom) al joj se neće. To je u redu.

Ti si mi u krvi,
album Ti si mi u krvi

Ovu pesmu kad umrem, verovatno, blagi Bože, kakav je ovo aranžman. Naravno da sam toliko patetična, ali kad se razdere Čola, I ONDAaAaA – od 1 do 100 emocija za pola sekunde. Kad sam imala 5 godina, plašila sam se haremskih čuvara, ko da bi neko mene od 5 godina odveo u harem, nisu ni oni toliko blesavi. 

‘’Ako te odvedu, sve će da se sruši,
Pamti me ko prijatelja – čuvaj me u duši’’

‘’Ako te odvedu –  ja ću da poludim.’’

Pjesmo moja,
album Zbog tebe

Oda radosti kako kaže Čola, pozdravi mi sve na ovom svjetu – pozdravi mi, slavlje i golube. Nisam kao klinka volela ovu pesmu jer je posle nje na kaseti bila daleko uzbudljivija pesma –

Gori vatra,
evrovizijski neuspešan hit sa 1973. izdanja u Luksemburgu

Tereza Kesovija: Bilo je krasno poznavati Tita - XXZ Portal

Čola nije tamo ostvario neki uspeh, tad nije bila interesantna žiriju i publici, nije im, kako kaže on, bilo jasno kako to on peva pesmu – druge su oni kompozicije slušali od nas, ali je na našim prostorima bio veliki hit. 

Produži dalje,
album Ako priđeš bliže

Pesma kako ga neka ženska voli jer je popularan, a on nije ono šta ona misli, pomalo pije, previše puši, pokazuje joj na vrata. Dobar opis verovatno, Čolinih tadašnjih devojka, mada se nadam da ne. 

Ljubav je samo riječ,
singl

Zdravko Čolić Biografija | Biografija.org
Čola u rolci, najpremium Čola

Meni 10 godina ova pesma nije bila jasna, a u stvari Čola oće da kaže, jebeš reči – dela se računaju. Dobar vers je – ‘’ponekad je samo pogled, uzrok bezbroj budnih noći’’. Ono što je on ovde malo zeznuo – samo se na srpsko – hrvatskom ljubav isto čita i piše, pobogu Čolo. Šalu na stranu, lep aranžman, lepo peva Čola, pogađa našu tananu dušu u svaki deo. 

Mađarica,
album Malo pojačaj radio

Jedan je Čola ! | Buki Blog
Huan Carlos Čolić

-Znaš ko je pisao Mađaricu?
-Otkud znam, Mađar?
-Pa šta će Mađarica u Sarajevu?
-Aaaa, Balašević.

Da je Čoliću oduvek bilo burno u životu, svedoči i ova predpuberstetska lažno-sećanje-pesma, jer se još nije ni brijao, a ova Mađarica blesava, ko divlja ga ljubila. Al je lepo biti Zdravko.

Stanica Podlugovi,
album Da ti kažem šta mi je

Ovde ću da budem bezobrazna, da kažem da ne znam koja je to stanica, ali bila je zima i padao je veliki sneg, on je pošao ka Travniku. Onda je video plavušu koja je čekala drugi voz, je l’ ovo ljubav na prvi pogled?
Al’ on ne može sve i da oće, zaboraviti plavu kapu, je l’ to referenca na uskoro prokazanu plavu Titovku za Titove pionire? 

April u Beogradu,
album Zauvek

Gori vatra još u nama: Evo kako nas je Zdravko Čolić decenijama osvajao  (FOTO)

Ovu pesmu posebno volim jer sam rođena prvog aprila pa mi daje lepu perspektivu da dolaze i vraćaju se s lastama, sunčani i nasmejani dani. A proleće svi volimo. Pesma lagano prolazi kao prohladan vetrić na topli aprilski dan. 

Loše vino,
album Ti i ja

Ne znam je l ovo prepevana pesma Bjelog dugmeta, ili je išlo vice versa, ali znam da je ovo naravno – bolja verzija. De može Bebek ili Alen da pevaju bolje od Čole? Važi, al sutra. Čola kad se napije, popuste mu inhibicije, obećava, sutra mamuran – pokaje se, onda taj bla bla o tome kako in vino veritas, ali ‘’ne gledaj me tako – dok se ludi snovi množe / prevariću sebe, srce nudi više no što može’’ je prilično dobro izveo. Ne pijte loše vino iz brika, poruka pesme!

Jedna zima sa Kristinom,
album Zavičaj

Kristina, Kristina, nešto sam nevolela ovu pesmu nekad, ali ovo je okej pesma, ne bi bilo loše popit i pojest na salašu prijatelja mog.
Sto puta, album Zavičaj

Sramota me, što ste dali ovo Čoli da peva. 

Za kraj prvog dela, a uvek se vraćam na komentarisanje Čolinih pesama, što kratko – što detaljno, napomenula bih samo da je ‘’Šta mi radiš’’ najbolji album i najbolji spotovi su za pesme s tog albuma, nije bilo potrebe komentarisati. 

Svima nam on dira u tanane emocije, svira po žicama u glavi. Možete ga voleti, obožavati, smatrati da je kuvana baba ako ste zli, ali – niko nije ravnodušan.

Živeo nam Čolo, još 100 godina!

NEMA ŠANSE DA GA PREPOZNATE! Bio je vojnik JNA, slavio Novu godinu s Titom,  a danas
Čola i neki narod