Sex and the city: dajdžest i podsećanje

DISCLAIMER: Verovatno se previše žalim na ovo nego što sam očekivala kad sam razmišljala o pisanju ovog teksta.

Kraj devedesetih i početak dvehiljaditih, po svemu sudeći, bio je zlatno doba televizije i verovatno poslednji takav momenat za tv program kakav danas poznajemo. Možda nisam u pravu, ali čini mi se da neću sebe uhvatiti često u budućnosit kako sedim u 19h i čekam da počne sledeća epizoda serije.

No, te okolnosti na stranu, većina onih sadržaja koje pamtim iz tog vremena kod mene su došle malo kasnije, tako i svima poznata serija Seks i grad, koju je kod nas emitovao b92 (koliko se sećam, možda u nekom momentu i svemoćni tv program Braće Karić BKTV1).

Guess Episode Sex City Screencap | BuzzFeed Community | Scoopnest


Generacije do desetak godina iznad mene, gledale su ovu seriju kao nekakvo sveto pismo pisano baš za njih nešto kao kad bi bila

Biblija za tupane: Deset načina kako da se smuvate + style tips,

a meni je u tom trenutku bilo baš dosadno da gledam 4 odrasle žene kako stalno sede u kafiću/restoranu i nešto pričaju o ljudima koje samo one poznaju i uopšte me nije interesovalo da pogledam, dok se nije desio zimski raspust u prvoj godini srednje gde ja treba da popravim otprilike celu vilicu kod zubara i moram da sedim kod kuće i patim, dok drugi proživljavaju svoj lični Seks i Grad život (čitaj: Device i Selo, kako je meni bilo poznato, no šta sad). 


Ironija sudbine, kako inače biva, da danas kao jednu od omiljenih aktivnosti smatram sedenje sa dve ili više žena u kafiću/restoranu i razmene mišljenja sa njima, samo istinu govoreći, modno smo manje interesantne i vodimo mnogo manje filmične živote, a samim tim i razgovore. Biću slobodna da kažem, daleko duhovitije, ipak. Muka natera čoveka da se više zajebava na svoj račun.

I tako meni sestra da premoćnih 12 diskova sa po pola sezone na svakoj i ja na svom DVD plejeru u dnevnoj sobi pustim tu seriju te se upustim u proto-binge avanturu. To je trajalo iscrpljujućih petnaestak dana, dok to nisam prvi put sažvakala od A do Š (skoro 100 epizoda od po pola sata, dakle 50ak sati materijala, pa nisam se nešto namučila, aj sad da ne pričam). 

Na kraju tog gledanja, osećala sam se stvarno zabavljeno i mnogo razočarano. Prvo, čula sam samo _hvalospeve_ o tome, kao NEKO JE TO MORAO DA KAŽE.

Razumem, bilo je tad donekle revolucionarno da imaš 4 žene koje blatantno seru o seksu u svakoj epizodi, a ja sam valjda, bila:
1. Previše mlada da bih razumela
2. Nije kliknulo za mene, ni humor, ni samoidentifikacija sa nekim od likova.

No dobro, fastforward 5 godina kasnije, ja se opet uvlačim u kauč, gledam sve jovo-nanovo, očekujem drugačije razumevanje svega pogledanog, razumem, ali nekako ne dodiruje me uglavnom.


I mislim da je to razlog, ovo gore pomenuto. Jednostavno ima vrlo malo stvari koje bi mi bile relatable, moda iz serije je uglavnom toliko izmodela da mi se sada odevanje Mirande i Šarlot najviše sviđa.


But that’s just me. Ali da, kapiram fuss oko toga, ovaj put. 


Svi znamo, serija se vrti oko (uglavnom) ljubavnih problema četiri ženske osobe uglavnom sličnog socijalnog statusa, različitih stavova o životu i svemu, sve četiri su drugarice, sličnih su godina osim jelte Samante koja je matora a uz to je i najluđa (valjda bi trebalo tako da bude). I sad, one žive na Menhetnu, rade neke poslove koje u tom trenutku rade žene njihovog statusa, boje kože i obrazovanja, pa onda malo preuveličano dodatno zbog dramskog efekta, i onda nekako kao što bi recimo mali Perica definisao svaku prema svom stereotipu.

Šarlot koja je kao najpristojnija, umerenija, tradicionalna > radi u galeriji, istoričarka umetnosti, Miranda koja je malo kao bezobrazna, kruta i ljuta, malo muškobanjasta, advokat ili nešto slično, Samanta je slobodna, ali i dominantna, glasna i ubedljiva, naravno da je nekakav PR, menadžer, slično, a Keri, svačija ljubimica, ona je naravno novinarka sa idejom o poslu u Vogu, ali za sad piše kolumnu u Nju Jork No,*neka reč koja čini ove novine izmišljenim* i to vam je to, mali Perica je, makar se meni čini, pisao veliki deo scenarija ove serije. 

Naravno, sve se vrti oko Keri, ona je narator, mada negde već na početku serije ona gubi probijanje četvrog zida i onda zapravo samo čujemo njen monolog obojen samo retoričkim pitanjima poput –

Da li smo sami na svetu kao list na vetru ili ima nešto više od toga za nas gnomove? 

Keri Bredšo, verovatno

Ok, Keri, živi u malom stanu u Njujorku, na kraju svake epizode kuca kolumnu za kompom, jede mnogo salate sa gorgonzola dresingom, uglavnom izgleda kao Luda Jana 8/10 puta kad izađe iz kuće… ali Keri, uglavnom ne-toliko-usamljena golubica je queen bee ove serije, glumi je Sara Džesika Fut Hors Sliper Parker (to je puno ime, šta), ali ljudi, ŠEST SEZONA, ova gospođa ne može da se obuje u jednoj pameti.

I to i bukvalno, obuje, jer ima 1000ak cipela u ormaru. Na svu muku, ona ima toliko tih prokletih ružnih štikla cipela koje su bile odvratne i tad, odvratne su i sad, odvratne su uvek, zamisli moraš svaki dan da se lomiš na štikli od 10 cm. Šalu na stranu, whatever tickles your pickle, Carrie, ali

Keri Bredšo starter pack je: Manolo Blanik cipelštine, fetiš prema ormarima koji su soba, davanje para na gluposti i novine, kukanje oko veza, ZVERKA (?!), moje drugarice su mi najpreče – dok ne zovne Zverka, a onda, DRUGARICE WHO?

Imam utisak kao da je ideja da se u ovoj seriji ističe i slavi žensko prijateljstvo sa idejom svi treba da znaju šta drugarstvo znači, zajedno smo lepši, zajedno smo jači ali svaki put mi izuzetno nedostaje ta jasna smernica da mi ukaže kako su ove 4 žene zaista tako lojalne jedna drugoj. Osim ručkova i izlaska, what else is there?

KERI JE TOLIKO LOŠA DRUGARICA, UŽASNA OSOBA I GENERALNO NEPODNOŠLJIV LIK.

Ispaliće te kad ideš na hemoterapiju, abortus, pizdeće samo zbog svojih problema, emaptija – i don’t know her!, ako joj ne pozajmiš pare (za cipele ili vog, idk) duriće se, ali će zato da te zove u toku noći na fiskni da se žali šta da radi sa momkom da l’ da se venča ili da se obesi u štali ili kupi cipele, verovatno. Kenjkava je preko svake mere, uverena je da sve zna (doduše ko nije, ajde da se ne lažemo), nepodnošljvo često se trudi da dominira u svakom odnosu. Ocena: 1.2/10

Drugi likovi su okej, moj lični favorit je Ejdan u ulozi momka demonske Keri (za kog sam stalno mislila da je stolar, a lik je valjda po seriji dizajner nameštaja, pa sam ja tu nešto gunđala kako on nije dovoljno dobar za Keri jer je radnička klasa, a ona neki buđavi buži materijalista, al zapravo, Keri je generalno gnjida pa…ok), Miranda, žena nema vremena za sranja, Samanta jer, jebiga, okej mi je sve u vezi sa njom, živi kako oće, baš je briga, Šarlot me malo smara što je prude, a i ništa nikad ne kaže u vezi sa svojim poslom, a MENE JE ZANIMALO DRUGARI, da čujem. Nikad nisam. Osim kad se valjda viđala sa onim nekim odvratnim snobom galeristom koji ju je prilično zajebavao, ali to je kratko trajalo.

7 Reasons why we miss Sex and the City... •
Samanta kao fan Brojgelove slike ”Slepci vode slepce’, 1568.’

Elem, aj sad sve to na stranu.

Random poređani najgluplji momenti serije kojih sada mogu da se setim:

 • Kad Keri izlazi sa Džon Bon Džovijem. Da približim, kad bi neka osoba u srpskoj seriji izlazila sa Đorđem Davidom, npr.
Pin on My Sex & The City Addiction!🍸
U srpskom rimejku Keri će biti Nataša Bekvalac, a ovaj Đorđe David
 • Seks ljuljaška i Samanta i neki lik, pa se odvali. Jebiga, što ste je kačili o spušten plafon, drugari, neće da izdrži gips ploča vaših 120 zajedničkih kilograma opterećenja. To je oko 12 kN, ako se ne varam.
 • Kad neki Samantin bivši postane dreg kvin Samanta(to je zapravo dosta dobra zamisao), to mi je recimo bilo prezabavno, ja bih volela da mi se desi, osećala bih se pre-počastvovano. 
 • Kad neki arhitekta ostavi Keri hiljadu dolara na stolu ujutru posle rendez-vous-a jer je valjda pomislio da je Keri prostitutka, ne znam šta da mislim o celoj toj gluposti osim da potvrdim da arhitekte nisu najpametniji likovi, još su i arogantni često.
 • Šarlot pozira za portet svoje vagine(čak je možda to ista epizoda?), ali slika ne bude ni približno estetizovana kao slike Georgia-e O’Keefe
 • Ona predosadna epizoda kad se prude Šarlot navadi na vibrator pa ne izlazi iz stana i ne viđa se ni sa kim. 
 • Ona neka prečudna epizoda kad se Samanta nešto svađa s nekim trans-prostitutkama ispod prozora onda se nešto kao zgotive pa se opet nešto svađaju, apsolutno kretenska epizoda 
 • Onda kad idu na neki čas joge ili tantričkog seksa ili nešto tako – šta god i Miranda…pa, ma znate šta. U čelo!
 • Svaka epizoda gde se Keri nervira što bilo ko postaje majka pa imamo brif enkaunter sa njenom sumnjom eh šta bi bilo kad bi bilo
 • Kad niko ne dođe Keriju na rođendan. FER.
Samantha Jones: 18 Of Her Funniest Quotes In Sex And The City
nadam se da će Keri
 • Samanta koja odjednom postane lezbejka?
 • Kad Samanta shit-talkuje tinejdžerku jer priča vUlGaRnOsTi
 • Kad se jednom (1) neko požali (Miranda) da previše pričaju o muškarcima 
Pin on humor
can I make it anymore obvious?
 • Keri koja uhodi Zverku i njegovu majku u crkvi, pa je onda on predstavi kao drugaricu, pa posle kad Ejdan hoće da je upozna sa roditeljima ona misli da je prerano, al nije bilo prerano da uhodiš nečiju tuđu majku, to nije bilo prerano, je li?
 • Ona nejasna scena kad Samanta stavlja dinje na sise i onda kao nešto nešto nešto i onda neko prođe kroz staklena vrata
 • Sve ikada u vezi sa Rusom, pesnikom ili glumcem i njihovoj vezi u Parizu gde Keri ide da pRoNaĐe SeBe ali, niti se to desi niti Rus može da zameni Zverku sa Vol strita ili neki entrepreneur ili angel – investor (u slučaju Kerijevog stana, svkakao jeste)
 • Svaka epizoda u kojoj Keri sugeriše da je stonoga i da je potrošila ugrubo 50k dolara na cipele
Pin on babygirl
u međuvremenu jela glossy papir Vog-a i zvali je papirko u osnovnoj
 • Kad Keri izgubi psa jer priča sa onim maloumnikom Zverkom (nemam komentar)
 • Sve u vezi sa majkom prvog Šarlotinog prvog muža koja se zove Bani tj. Zeka ŠTA BRE
 • Onda kad se Keri udesi na kućnu pomoćnicu kad je ovaj njen nešto izašao iz bolnice pa ih njegova žena ni kriva ni dužna uhvati u akciji i ona se onda nešto izlometa pa se Keri vodi u hitnu ili nekako tako, to mi je najgora epizoda
 • Epizoda kad se pojavi Tramp. Odurno. Idemo dalje…
 • Svaka epizoda pomalo
Sex and the City discovered by la bohème on We Heart It
da se serija malo više vrtela o mamurnoj keri, sve bi bilo zabavnije

Okej, kad smo ovako nabacali stvari, hajde da dodamo još na hrpu. Htela bih da se osvrnem na jedinog apsolutnog pobednika ove serije – Hari Goldenblat! Šarlotin drugi muž s kojim usvoji 3 psa i devojčicu, najveća mana jer ostavlja kesice čaja po kući, iskreno, najbolji lik.

Pin on Screencaps

Najgori lik pored Keri – Zverka. Nepotrebno objašnjavati.

Srbija je doživela svoj rimejk-u-pokušaju kad je uticaj ove serije bio u svom peak-u, zvalo se Lisice i mislim da sve epizode imaju na yt. Linkovaću. Lisice su takođe 4 ženske osobe, drugarice, Beograd je Njujork, samo što nije i samo što jebiga, nije bilo budžeta da se otegne na šest sezona nego se završi kad se ona jedna uda za onog što je Gordan Kičić. Namerno ne bih komentarisala tu seriju u ovoj objavi već je čuvam kad odgledam osamnaesti put tih 10ak epizoda. Jako zabavno iz ove perspektive. 

Posledice koje je ova serija ostavila na ženski živalj na našoj geografskoj širini je prilično veliki, pa se svakog dana možemo susresti sa 40ak Kerija i 10ak Samanti po kilometru kvadratnom tokom sunčanog dana u radijusu od 2km oko trga Slavija.

Pozdrav svima,
nadam se da ćete mi dati vaše utiske.

Ne brinite, vratiću se ponovo na ovu temu, inspirativnija je od mnogih jasno inspirativnih stvari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Comments (

0

)

%d bloggers like this: