KOMPLET UGOĐAJ

Alarm zvoni oko pola 7, čovek u ranim 70im ustaje s leve strane kreveta do ulaznih vrata spavaće sobe. Dok žena spava i lagano se razbuđuje, čovek odlazi do toaleta. Brižljivo se, dok je još u pidžami, umiva, nanosi pastu za brijanje četkom, metalnim brijačem kakve sada imaju samo dorćolske brice, lagano povlači jednodnevnu bradu. Umiva lice, maže Brion, sređuje se. Dok se žena oblači iz pamučne roze spavaćice i brižljivo je pakuje ispod jastuka i zateže krevet, otvara širom otvoren prozor koji je tokom noći ostao odškrinut i diže tamnozelene roletne, čovek je u kuhinji i kuva kafu. Dok se žena umiva u kupatilu, mažući neven kremu, voda u džezvi s donje leve strane, okrenuta ručkom van grejne ploče Gorenje(Velenje) šporeta, da se drška ne bi ugrejala, uz prstohvat šećera (da tako brže provri), odmereno vode u dve male, tzv. bapske šolje, on nadgleda vodu. Odlazi levo do pred špajz, iz Centroprom kutije srebrnom kašikom iz servisa dobijenog od svekrve, sipa tačno 2 i po izvršne kašike turske Uno kafe iz lokalne pržionice. Dok voda ključa, on sipa u šoljice, po pola jednom pa pola drugom i tako još jednom. Stavlja sebi kocku šećera, a ženi ratluk. U dve čaše staklare Paraćin, kupljene na zadnjem izletu kluba penzionera gde je bio vodič, čovek sipa hladnu vodu iz česme puštenu da otoči. Voda sa Rzava ima bolji ukus od svake ikada, to i autorka teksta tvrdi.

Kafa, šećer i voda – kompletan ugođaj su na stolu. Mala unuka bi se trebalo probuditi, te čovek ustaje i iz tzv. kabineta, tj. njegove pedantne radne sobe, čuje se – Ustajte, prezreni na svetu, i vi sužnji koje mori glad.
‘Deda, samo još 2 minuta’

Dva minuta, dovoljna su da izvesni deda ode po novine, jogurt i mleko, mali debeli eurokrem blok kog više nema u sadašnjim trgovinama, i naravno – Politiku.

Četvrtkom izlazi kulturni dodatak, četvrtkom, ako je srećan dan – unuka ne ide u predškolsko, već provodi dan kod babe i dede.

Na televizoru iz ranih devedesetih, sa komplikovanim daljinskim koji je uvek po redu stajao na triomizici između dve fotelje gde sede deda i baba, pušta se jutarnji program RTV Beograd 1. Sluša se prvi dnevnik.

Kada se dnevnik završi, novine se dele na pola, Lafu prvi deo, Vitani drugi, ovaj sa TV programom i kulturnim dodatkom, a dedi Politika sa vestima o kraju bombardovanja, pa se zamene. Deda daleko više uživa u kulturnom dnevniku, nakon ručka iseći će važne delove tog dana i staviti u registratore.

9 i 15h je, Laf seda na malu belu hoklicu levo od kupatila u ćošku do kuhinje, obuva i čisti cipele, stavlja bordo šal prvo levi deo pa preko desni, navlači sivi mantil poput Barberija ali Prvi Maj Pirot, stavlja crnu beretku i odlazi da se kod, ironično, umrlica, nađe sa svojih 5 drugova.

Baba za to vreme, piće još 2 kafe, spremiće ručak, posetiće je prijateljica Jela Ćodovka koja će pričati o Zvezdi i doneti mi kinderladu ili kinderjaje, dosipaće (kao ja sada) vodu u kafu da je duže pije, ali ta kafa nije kao Lafova, i gde je Laf, Vitana bre, ovaj moj Ćode samo kotkuće.

Laf se vraća oko 13h iz Gradske kafane i Doma Penzionera, ja mu skočim u zagrljaj, u pola 3 je ručak. Mama i tata dolaze u 15 h, deda sedi ispred vrata od terase. Iza njega i vrata je spasonosni zamrzivač sandučar. Popije pola čašice Đurove rakije (fun fact: jednom sam, ljubomorna jer se Đuro raspriča sa dedom, napisala na rakiji ”Đuro jedi govna!). Dolaze roditelji, Jela je otišla kod Ćoda, da vidi šta ima za ručak i namestila izuzetnu punđu sedu, ali a la Jovanka Broz, a moji roditelji i ja, gladne godine.

Jogurt, lajtmotiv svake varijante Jugoslavije, je na stolu, nakon toga popodnevna dremka, pa opet neki – komplet ugođaj.

Deda Lafu Miroslavu Markoviću i babi Viktoriji Marković (nee Petrović) koja još baš voli komplet ugođaj kafu a i ja sa njom.